فیبر نوری یکی از پیشرفته ترین فناوریها به منظور انتقال اطلاعات است. در این فیبر رشتههای بسیار نازک شیشهای یا پلاستیکی شفاف وجود دارد که به حالت دو لایه هستند. لایه اول یک هسته مرکزی بوده که وظیفه انتقال نور را برعهده میگیرد و لایه دوم آن دارای پوشش خارجی است که نور را درون هسته نگهداری میکند. این رشتهها، دادهها و اطلاعات را به صورت پالس های نوری ارسال کرده و به دلیل داشتن خاصیت بازتاب داخلی نور را در مسیرهای طولانی بدون افت کیفیت هدایت میکنند. نحوه اتصال کابل فیبر نوری باید به دقت انجام شود تا این انتقال اطلاعات به درستی صورت گیرد.
یک فیبر نوری به دلیل داشتن ساختار ویژه، سیگنالها را با سرعت بالا و بدون تأثیر از عوامل محیطی انتقال میدهد. در دنیای امروزی و در ارتباط با صنعت اینترنت و مخابرات، فیبر نوری یکی از گزینههای برتر به منظور ارائه اینترنت پرسرعت و پایدار است. این فناوری به کاربران اجازه داد تا با سرعت بسیار بالا اطلاعات را دریافت یا حتی ارسال کنند و نسبت به کابلهای قدیمی مانند کابلهای مسی توانایی مدیریت حجم بیشتری از اطلاعات را دارد. در کنار این موارد فیبر نوری در مقابل نویز های الکترومغناطیسی هم مقاومت خیلی بالایی دارد و حتی در محیطهای شلوغ هم از نظر سیگنال الکتریکی کیفیت اینترنت کاهش پیدا نمیکند.
انواع روش های نصب کابل فیبر نوری
نحوه اتصال کابل فیبر نوری با توجه به فاکتورهای مختلفی تعیین میشود و باید بر اساس محیط، فاصله بین نقاط، شرایط و بودجه، روش مناسب را انتخاب کرد. نصب این کابل میتواند در مناطق مختلفی مانند مناطق مسکونی، تجاری و یا حتی بین شهری انجام گیرد و به دلیل مزایای بسیار برجستهای که این فناوری دارد، روشهای مختلفی هم برای نصب آن توسعه یافته است.
اتصال مستقیم
در این قسمت از روشهای مختلف نحوه اتصال کابل فیبر نوری، روش مستقیم را برایتان بیان میکنیم که در آن کابل فیبر نوری به طور مستقیم از منبع به محل مورد استفاده که میتواند خانه یا دفتر کار باشد، کشیده میشود. این نوع اتصال به دلیل نبودن هیچگونه واسطهای سریعترین و پایدارترین روش محسوب میشود و کاربران امکان آن را دارند تا از بالاترین سرعت و پهنای باند بهرهمند شوند. همین ویژگی برای کاربردهای سنگین مثل پخش ویدیو با کیفیت بالا، بازی آنلاین و کنفرانسهای ویدیویی یک گزینه بسیار مطلوب محسوب میشود.
در کنار مزایایی که گفتیم این روش به دلیل نیاز به کابل کشی گسترده و عملیات حفاری هزینه بالاتری را در بر میگیرد و نسبت به روشهای دیگر پرخرجتر است. از روش مستقیم معمولاً در مناطقی که پهنای باند بسیار بالا نیاز است، مانند دانشگاه و ادارات، یا مکانهایی که زیر ساخت جدید در حال توسعه است استفاده میشود و به دلیل مزایای بلندمدت برای پروژههای بزرگ و مدرن انتخاب بهتری است.
فیبر تا ساختمان
این روش نسبت به روش قبلی یک تفاوت کلیدی دارد و آن هم نحوه توزیع کابل داخل ساختمان است. در این مدل کابل فیبر نوری به یک نقطه توزیع در ساختمان که معمولاً جعبه مرکزی است متصل شده و از آن جا به وسیله کابلهای مسی کوتاهتر به واحدهای مختلف آپارتمان یا دفاتر انتقال پیدا میکنند. در این روش باید با توجه به نوع کانکتورهای جعبه مرکزی باشد.
این نحوه نصب در مقایسه با روش قبلی هزینه کمتری دارد. البته که در این مدل سرعت و پهنای باند ممکن است در ساختمانهای پرجمعیت یا ساعات اوج مصرف کاهش پیدا کند، اما باز هم نیاز گوی پاسخ کاربران خواهد بود. توصیه میشود در ساختمانهای چند واحدی یا مناطق شهری با تراکم بالاتر از روش فیبر تا ساختمان استفاده شود.
نصب فیبر نوری به روش کابینت
در این مدل نحوه اتصال کابل فیبر نوری بدین صورت است که کابل تا یک کابینت که در نزدیکی منطقه مورد نظر، مانند آن خیابان و محله، کشیده میشود. از این کابینت هم کابلهای مسی کوتاهتری برای اتصال خانهها و مغازهها و دفاتر خارج میشوند. این روش در مقایسه با دو روش قبلی ارزانتر بوده اما سرعت پهنای باند کمتری دارد. کابینت ها نقش بسیار مهمی در این نحوه ایفا میکند در واقع آنها محلی برای اتصال، توزیع و مدیریت کابل فیبر نوری هستند.
آسان تر شدن نصب کابل نوری با کانکتور
اگر میخواهید نحوه اتصال کابل فیبر نوری را بدانید، ابتدا باید اطلاعاتی در مورد این کابل و پچ کورد داشته باشید. این کابل که یک رسانه انتقال داده کارآمد است میتواند اطلاعات را از طریق پالسهای نوری ارسال کند. برخلاف کابلهای سنتی در دو انتهای کابل فیبر نوری، کانکتورهایی استفاده شده که انواع مختلفی دارند و نقش اساسی در نحوه اتصال کابل فیبر نوری ایجاد میکنند. همچنین پچ کورد فیبر نوری هم به طور پیش ساخته با کانکتورهای آماده ارائه میشود که باعث آسانتر شدن فرآیند نصب خواهد شد.
نحوه اتصال کابل فیبر نوری
انتخاب نوع کانکتور
پیش از هر چیزی در قدم اول باید نوع کانکتور مورد نیاز خود را انتخاب کنید. به طورکلی چهار نوع کانکتور رایج داریم که شامل موارد زیر هستند:
- LC: کوچک و مناسب برای فضاهای محدود. نخوه اتصال کابل فیبر نوری lc با کشیدن و چفت کردن انجام میشود.
- SC : دارای طراحی مربعی و زبانه قفلی برای اطمینان از اتصال پایدار.
- FC: به صورت پیچی نصب میشود و مناسب محیطهایی با لرزش زیاد است.
- ST: طراحی نیزهای با قابلیت قفل کردن، مناسب برای نصب سریع.
انتخاب نوع پولیش کانکتور
پس از انتخاب کانکتور، نوع پولیش آن تعیین میشود که در انواع زیر هستند:
- FLAT: سادهترین نوع پولیش که مستعد بازتاب نور است.
- PC: دارایانحنای ملایم، بازدهی بیشتر.
- UPC: کاهش قابل توجه اتلاف انرژی با طراحی پیشرفته.
- APC: پولیش زاویهدار برای کاربردهای حساس، با کمترین بازتاب نوری.
آماده سازی کابل
حال نوبت به آمادهسازی خود کابل فیبر نوری میرسد. در این مرحله از نحوه اتصال کابل فیبر نوری باید روکش کابل را به اندازه چند سانتیمتر جدا کنید، سپس رشتههای کولار داخل کابل را ببرید. حال بافر فیبر را به دقت لخت کرده تا به هسته آن برسید و در ادامه با یک پد الکلی فیبر را تمیز کنید تا هر گونه آلودگی، گرد و غبار و چربی از روی آن پاک شود.
نصب کانکتور
برای نصب کانکتور باید مقداری چسب داخل سرامیک کانکتور تزریق کنید و فیبر نوری را به آرامی داخل آن قرار دهید. برای اطمینان از محکم بودن اتصال، کانتور را به صفحه پولیش چند بار صیقل دهید.
تست اتصال
در پایان تمامی این مراحل که برای نحوه اتصال کابل فیبر نوری گفتیم، نوبت به تست میرسد. کانکتور را به تجهیزات نوری متصل کرده و انتقال داده را بررسی کنید. اگر ارتباط پایدار و با کیفیتی دیدید، نصب به درستی انجام شده است.
رعایت این نکات کلیدی برای نصب کابل فیبر نوری الزامیست
قبل از شروع نصب طبق دستورالعملی که در رابطه با نحوه اتصال کابل فیبر نوری برایتان بیان کردیم، باید یک برنامهریزی و آمادهسازی دقیق داشته باشید. به این صورت که طول کابل مورد نیاز را مشخص کرده و یک نقشه دقیق از نقاط اتصال پورتها تهیه کنید. هم چنین اطمینان حاصل کنید که تمامی استانداردهای لازم و الزامات نصب را دارید.
نکته مهم دیگر رعایت اصول کابل کشی است، به طوری که مسیر کابل باید به درستی انتخاب شود. این مسیر از هرگونه خمیدگی شدید، لبه تیز و موانع فیزیکی باید دور باشد و همچنین برای کابل کشی اصولی باید از محافظ و نگهدارنده کابل استفاده کنید.
نکته سوم توجه به شعاع خمیدگی کابل است که از خم کردن کابل نوری بیش از یک مقدار مجاز جلوگیری کنید. این کار میتواند به فیبرهای داخلی آن آسیب برساند و در نهایت باعث کاهش کیفیت سیگنال و انتقال آن شود.
محافظت از کابل را هم حتماً مورد توجه قرار دهید، اگر میخواهید از نصب زیرزمینی استفاده کنید کابلها را حتماً در مجراهای محافظ قرار دهید تا از آسیبهای محیطی در امان بمانند.
نوع کابل انتخابی هم میتواند تأثیر بسزایی در نتیجه نصب داشته باشد. با توجه به نیاز اگر برای مسافتهای طولانی میخواهید فیبر تهیه کنید، حتماً فیبر تک حالته بگیرید و برای انتقال داده با سرعت بالا در مسافتهای کوتاه فیبر چند حالته مناسبتر است.