بلاگ

تفاوت کابل فیبر نوری Indoor/Outdoor

تفاوت کابل فیبر نوری Indoor/Outdoor

معرفی کابل فیبر نوری Indoor

پیش از بررسی تفاوت کابل فیبر نوری Indoor/Outdoor، ابتدا خوب است نگاه جامعی به هرکدام از این کابل‌ها داشته باشیم. ابتدا به بررسی کابل فیبر نوری Indoor می‌پردازیم. این کابل به عنوان یکی از مهم‌ترین اجزای زیرساخت‌های ارتباطی مدرن، مخصوصا برای استفاده در فضاهای داخلی ساختمان‌ها محسوب می‌شود. کابل‌هایIndoor  با داشتن قابلیت انتقال داده با سرعت بالا، نقش حیاتی در ارتباطات دیجیتالی و شبکه‌های پیشرفته دارند. همچنین ساختار آن‌ها به گونه‌ای بوده که به راحتی بتوان در محیط‌های داخلی متنوع از جمله ادارات، مراکز داده (Data Center)، مراکز آموزشی و دانشگاهی، مراکز درمانی و بیمارستان‌ها استفاده کرد.

کابل‌های فیبر نوری داخلی در دو نوع کلی Tight-buffered و Loose-tube در بازار موجودند که هر کدام مزایای خاص خود را دارند. مدل Tight-buffered با داشتن یک پوشش ضخیم و مقاوم، دوام بسیار خوبی دارد و در برابر فشارهای فیزیکی و شرایط محیطی داخلی، مقاومت مناسبی از خود نشان می‌دهد. از سوی دیگر، کابل‌های Loose-tube دا داریم که طراحی آن‌ها بدین صورت است که رشته‌های فیبر نوری درون لوله‌های انعطاف‌پذیر و محافظتی قرار می‌گیرند و لایه‌های مقاوم آن‌ها را می‌پوشاند.

معرفی کابل فیبر نوری Outdoor

در ادامه بررسی تفاوت کابل فیبر نوری Indoor/Outdoor ، به معرفی مدل بیرونی می‌پردازیم. این کابل‌ها به طور اختصاصی برای استفاده در فضاهای باز و محیط‌های بیرونی طراحی شدند و می‌توانند داده‌ها را در مسافت‌های طولانی و حتی تحت شرایط آب‌وهوایی مختلف و سخت انتقال دهند. ساختار کابل‌های Outdoor باعث شده تا در برابر عوامل مخرب محیطی مانند باران شدید، برف، رعد و برق، تابش مستقیم نور خورشید، نوسانات دمایی، گرد و غبار و حتی حملات حیوانات جونده مقاومت بالایی از خود نشان دهند.

اما خود این مدل هم در انواع مختلفی تولید می‌شود که شامل  Loose-tube، Armored  و Direct Burial  هستند.

  • در کابل‌های Loose-tube رشته‌های فیبر نوری به صورت آزاد درون لوله‌هایی منعطف قرار می‌گیرند و برای محافظت در مقابل فشارهای فیزیکی و رطوبت، توسط روکش‌های مقاوم احاطه می‌شوند.
  • کابل‌های Armored یا زره‌دار، علاوه بر پوشش استاندارد، دارای لایه‌های اضافی از مواد فلزی یا غیر فلزی مقاوم‌اند که از فیبرها در برابر آسیب‌های ناشی از جوندگان، حفاری‌ها و دیگر تهدیدات فیزیکی محافظت می‌کنند.
  • و در نهایت کابل‌های Direct Burial یا خاکی را داریم که به‌طور ویژه برای دفن مستقیم در زیر زمین طراحی شده‌اند. این مدل از استحکام بالایی جهت تحمل فشار خاک و نفوذ رطوبت برخوردار است.
تفاوت کابل فیبر نوری Indoor/Outdoor

تفاوت کابل فیبر نوری Indoor/Outdoor

تفاوت کابل فیبر نوری Indoor/Outdoor

طراحی و ساختار کلی

اولین گام در بررسی تفاوت کابل فیبر نوری Indoor/Outdoor ، توجه به طراحی و ساختار است. طراحی کابل‌های فیبر نوری Indoor برای نصب و استفاده در محیط‌های داخل ساختمانی است. از جمله ویژگی‌های فیزیکی آن‌ها می‌توان به ایمنی در برابر حریق، انعطاف‌پذیری بالا و سادگی نصب اشاره داشت. کابل‌های Indoor  که دارای ژاکت‌های خاص مقاوم در برابر آتش هستند که در صورت آتش‌سوزی، کمترین میزان دود سمی را تولید کرده و همچنین از گسترش شعله هم جلوگیری می‌کنند.

در مقابل، کابل‌های فیبر نوری Outdoor را داریم که طراحی آن‌ها بر اساس الزامات سخت محیط بیرون ساختمان است. ساختار این کابل‌ها بسیار مقاوم‌تر از مدل داخلی بوده و شامل لایه‌های حفاظتی متعدد همچون ژاکت‌های پلی‌اتیلن مقاوم در برابر رطوبت، لایه‌های مقاوم در برابر اشعه ماوراءبنفش و لایه‌های محافظتی ویژه در برابر ضربه، جویدگی و نفوذ آب هستند.

مقاومت در برابر عوامل محیطی

عامل بعدی در بررسی تفاوت کابل فیبر نوری Indoor/Outdoor ، مقاومت در محیط خارجی است. کابل‌های Indoor به طور معمول برای استفاده در محیط‌های داخلی ساختمانی طراحی شده‌اند، به واسطه همین طراحی، مقاومت آن‌ها در برابر شرایط محیطی خاص محدودتر می‌شود. بدین معنا که تحمل زیادی در برابر نفوذ رطوبت، اشعه ماوراء بنفش، و تنش‌های فیزیکی شدید ندارند و در شرایط نامناسب، احتمال آسیب رسیدن به آن‌ها بالاست.

اما کابل‌های Outdoor برای استفاده در محیط بیرونی کاملاً بهینه‌سازی شده‌ هستند و در برابر شرایط جوی سخت دوام خوبی از خود نشان می‌دهند. این کابل‌ها به روکش‌های مقاوم در برابر UV مجهزند که از تخریب جلوگیری می‌کند. همچنین به کار رفتن مواد مسدودکننده آب در لایه‌های داخلی، مانع نفوذ رطوبت می‌شود. برخی از مدل‌های کابل‌های Outdoor با داشتن لایه‌های محافظتی فلزی یا کامپوزیتی، در مقابل ضربه، نفوذ جوندگان و فعالیت‌های ساختمانی مقاومت خیلی بالاتری دارند و برای کاربردهای حساس گزینه‌ ایده‌آلی هستند.

انعطاف‌پذیری و نصب آسان

در تفاوت کابل فیبر نوری Indoor/Outdoor، انعطاف‌پذیری یک فاکتور مهم است که حتما باید مورد توجه قرار گیرد. کابل‌های  Indoor انعطاف‌پذیری بالا و سهولت در نصب دارند، چرا که قطر کمتر و وزن سبک‌تر سبب سادگی پروسه نصب شده  و به‌راحتی می‌توان آن‌ها را در مسیرهای باریک و فضاهای محدود ساختمان به کار برد. این کابل‌ها قابلیت تحمل شعاع خمش بیشتری دارند که به راحتی می‌توان آن‌ها را در گوشه‌ها و مکان‌های تنگ به کار برد.

از طرف دیگر کابل‌های Outdoor معمولاً به خاطر آنکه از لایه‌های محافظ بیشتری ساخته شدند و  قطر بزرگ‌تر و وزن بیشتری دارند، برای نصب به تجهیزات و تکنیک‌های خاص نیاز پیدا می‌کنند.

ایمنی در برابر آتش

اگر بخواهیم نگاهی به تفاوت کابل فیبر نوری Indoor/Outdoor در ایمنی داشته باشیم باید بگوییم که کابل‌های  Indoor بیشتر برای رعایت مقررات ایمنی ساختمان طراحی شده‌اند. متریالی که در ساخت ژاکت آن‌ها استفاده می‌شوند معمولاً شامل PVC یا ترکیبات LSZH هستند که در هنگام آتش‌سوزی، دود و گازهای سمی کمی تولید می‌کنند. این تفاوت سبب شده تا در محیط‌های بسته مثل بیمارستان‌ها، مدارس و ادارات کابل‌های Indoor ارجحیت داشته باشند.

محافظت در برابر نفوذ آب و رطوبت

مقاومت در مقابل نفوذ آب هم یک بحث مهم در بررسی تفاوت کابل فیبر نوری Indoor/Outdoor  است. آب و رطوبت یکی از عوامل مهم خرابی کابل‌های Outdoor هستند که برای بالابردن مقاومت این کابل‌ها راهکارهایی نظیر استفاده از ژل‌ها یا نوارهای مسدودکننده آب وجود دارد. اما کابل‌های مدل خاکی یا دفنی، دارای ساختارهایی کاملاً ضد آب هستند و در شرایط زیرزمینی مشکلی برای آن‌ها رخ نمی‌دهد. در مقابل کابل‌های Indoor این لایه‌ها را نداشته و مقاومت خاصی در مقابل آب و رطوبت از خود نشان نمی‌دهند.

تحمل دما و مقاومت در برابر UV

کابل‌های Outdoor را می‌توان در شرایط دمایی بسیار متنوع مانند هوای خیلی گرم و یا خیلی سرد به‌کار برد که این مسئله خود عاملی برای تفاوت کابل فیبر نوری Indoor/Outdoor است. کابل‌های Indoor  به طور معمول برای دماهای معتدل داخل ساختمان طراحی شده‌اند و تحمل آن‌ها در برابر نور مستقیم خورشید و دماهای شدید به مراتب کمتر است و آن‌ها را باید در محیط‌های سقف‌دار استفاده کرد.

تفاوت در هزینه‌ها

مورد بعدی تفاوت کابل فیبر نوری Indoor/Outdoor در هزینه و قیمت است. کابل‌های Outdoor به دلیل داشتن ساختار پیچیده و تولید از متریال مقاوم چند لایه، هزینه بالاتری نسبت به کابل‌های Indoor دارند. اما اگر بخواهیم نگاهی بلند مدت داشته باشیم، این کابل‌ها به علت ماندگاری بیشتر و نیاز کمتر به تعمیرات در هزینه‌های بلندمدت صرفه‌جویی می‌کنند.

کدام کابل فیبر نوری مناسب‌تر است، Indoor/Outdoor؟

پس از بررسی تفاوت کابل فیبر نوری Indoor/Outdoor، به طور کامل نسبت به ویژگی‌های این دو کابل آگاهی کسب کردید. پس با همین آگاهی می‌توانید تصمیم بگیرید که با توجه به محیط نصب، شرایط کاربردی، شرایط آب و هوایی و …، کدام برای پروژه شما مناسب‌تر است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *