پچ کورد فیبر نوری (Patchcord)
مدیر2020-04-29T14:32:05+04:30پچ کورد فیبر نوری (Patchcord) نوعی از انواع کابل های فیبر نوری می باشد که هر دو انتهای آن به کانکتور فیبر نوری متصل می شود و دارای کاربرد در دو حوزه اصلی است: ایستگاه کاری کامپیوتر برای خروجی یا پریز، پچ پنل های فیبر نوری یا مرکز توزیع. کابل های پچ کورد فیبر نوری فقط در کاربردهای داخلی مورد استفاده قرار می گیرند و در موارد کاربرهای بیرونی از این نوع کابل نمی توان استفاده کرد.
انواع متداول پچ کورد فیبر نوری
پچ کوردهای فیبر نوری می توانند براساس ساختار و حالت کابل فیبر، انواع کانکتور، انواع پولیش و صیقل کانکتور، و اندازه کابل ها به انواع مختلف تقسیم شوند.
دسته بندی انواع پچ کورد فیبر نوری براساس حالت کابل فیبر نوری
- پچ کورد فیبر نوری سینگل مود: پچ کوردهای فیبر نوری سینگل مود با حجم و ضخامت ۹٫۱۲۵ میکرون و کانکتور فیبر نوری سینگل مود در دو انتهای کابل استفاده میشود. رنگ کابل پچ کورد فیبر نوری سینگل مود زرد است.
- پچ کورد فیبر نوری مالتی مود: پچ کورد های فیبر نوری مالتی مود از کابل فیبر نوری مالتی مود ۶۲٫۵/۱۲۵ میکرون یا ۵۰/۱۲۵ میکرون استفاده می کنند و با کانکتور فیبر نوری مالتی مود در هر دو انتها خاتمه می یابند. رنگ کابل پچ کورد فیبر نوری مالتی مود نارنجی است.
دسته بندی انواع پچ کورد فیبر نوری براساس ساختار کابل فیبر نوری
- پچ کورد فیبر نوری سیمپلکس: این نوع کابل دارای یک فیبر و یک کانکتور در هر دو انتهای کابل پچ کورد فیر نوری می باشد.
- پچ کورد فیبر نوری داپلکس: این نوع کابل دارای دو فیبر و دو کانکتور در هر دو انتهای کابل پچ کورد فیبر نوری می باشد.
دسته بندی انواع کابل های پچ کورد فیبر نوری بر اساس نوع و رنگ سر کانکتور
- کابل های پچ کورد فیبر نوری با کانکتورهای همسان : این نوع کابل های پچ کورد فیبر نوری دارای سر کانکتور های همسان در دو انتهای کابل می باشند. مانند SC-SC ، ST-ST ، FC-FC ، LC-LC
- کابل های پچ کورد فیبر نوری ترکیبی (هیبریدی) : این نوع کابل ها در هر دو انتها دارای کانکتور های مختلفی هستند. برای مثال یک انتها می تواند SC و دیگری FC باشد.
دسته بندی انواع کابل های پچ کورد فیبر نوری براساس پولیش کانکتور فیبر نوری
اتصالات و سر کانکتور های فیبر نوری به گونه ای طراحی و ساخته می شوند که به شکل های مختلف صیقل یابند تا بازتاب نور به حداقل برسد. این امر به ویژه در طرح ها و پروژه های سینگل مود از اهمیت بسیاری برخوردار است. از این رو کابل های پچ کورد فیبر نوری را از نظر انواع پولیش کانکتور می توان به انواع زیر دسته بندی کرد.
- (PC (Physical Contact: بازتاب معمولی برای <-40db برای حالتهای سینگل مود و مالتی مود
- (UPC (Ultra Physical Contact: بازتاب معمول <-50db برای حالت سینگل مود
- (APC (Angled Physical Contact: بازتاب معمول <-60db برای حالت سینگل مود
دسته بندی انواع کابل های پچکورد فیبر نوری براساس اندازه کابل فیبر نوری
کابل های پچ کورد فیبر نوری را می توان براساس اندازه و متراژ کابل نیز دسته بندی کرد که با توجه به پروژه می توانید اندازه متناسب با نیاز خود را انتخاب کرده و مورد استفاده قرار دهید.
- ۹۰۰um tight buffer fiber
- 2mm fiber optic cable
- 3mm fiber optic cable
ساختار پایه و اصلی سرکانکتور های کابل های پچ کورد فیبر نوری
بیش از ده ها نوع اتصال دهنده و سر کانکتور فیبر نوری توسط تولید کنندگان طراحی و ساخته شده است . اگرچه طراحی مکانیکی بین انواع اتصالات مختلف بسیار متفاوت است اما معمول ترین عناصر یک کانکتور کابل پچ کورد فیبر نوری را می توان به صورت زیر خلاصه کرد.
- فرول فیبر نوری
- بدنه مونتاژ کانکتور
- محفظه اتصال
- کابل فیبر نوری
- بوت کاهش فشار
فرول فیبر نوری
کانکتور فیبر نوری در اطراف یک فرول بلند استوانه ای به قطر ۲٫۵ میلی متری ساخته شده است که جنس این فرول از سرامیک (زیرکونیا) یا فلز (آلیاژ ضد زنگ) می باشد. یک سوراخ با دقت بالا به قطر ۱۲۴ ~ ۱۲۷um در مرکز فرولینگ حفر شده است، جایی که فیبر لخت برداشته شده از طریق آن وارد شده و معمولاً توسط اپوکسی یا چسب به هم پیوند می خورد. انتهای فیبر در انتهای فرول است، جایی که به طور معمول صاف شده است.
بدنه مونتاژ کانکتور
فرول فیبر نوری در بدنه مونتاژ کانکتور مونتاژ می شود که دارای مکانیزم هایی برای نگه داشتن کابل و فیبر در محل است. انتهای فرول از بدنه زیر مونتاژ خارج می شود تا با کانکتور دیگری در داخل آستین جفت گیری، جفت گیری شود (که به آن آداپتور نیز گفته می شود).
محفظه اتصال
بدنه زیر مونتاژ کانکتور فیبر نوری سپس با محفظه کانکتور اسمبل می شود. محفظه کانکتور مکانیزم ایجاد ضربه محکم و ناگهانی در یک آستین جفت گیری (آداپتور) را فراهم کرده و کانکتور را در جای خود نگه می دارد.
کابل فیبر نوری
کابل فیبر نوری و نخ آرامید یا کولار بر روی بدنه زیر مونتاژ کانکتور با یک گوشه حلقه دار چسبانده می شوند. این کار استحکام لازم برای انتقال کانکتور بدون ایجاد فشار بر روی فیبر نوری را فراهم می کند.
بوت کاهش فشار
بوت کاهش فشار، اتصال بین بدنه کانکتور فیبر نوری و کابل فیبر نوری را پوشش می دهد و از کابل فیبر نوری در مقابل آسیب مکانیکی محفاظت می کند.
اتصالات فیبر نوری چگونه جفت می شوند
برخلاف اتصالات الکترونیکی اغلب اتصالات و کانکتور های فیبر نوری فاقد جک و پلاگین هستند. در عوض یک جفت آستین جفت گیری فیبر نوری (آداپتور) بین دو کانکتور قرار دارد. در مرکز آداپتور فیبر نوری یک اسلیو ساخته شده از جنس سرامیک (زیرکونیا) وجود دارد. فرول ها داخل اسلیو قرار گرفته و با یکدیگر ترکیب می شوند. بدنه آداپتور فیبرنوری مکانیزمی برای نگه داشتن بدنه کانکتور مانند ضربه محکم و ناگهانی، فشار و لچ، پیچ و تاب یا پیچ را فراهم می کند.
انواع کانکتور کابل های پچ کورد فیبر نوری و کاربردهای آنها
کانکتور ST
کانکتور کابل پچ کورد فیبر نوری ST تنها در نوع سیمپلکس و با مکانیزم پیچ و تاب ساخته می شود. که در انواع سینگل مود و مالتی مود موجود می باشد. این نوع کانکتور، محبوب ترین نوع برای کاربرد های LAN فیبر نوری مالتی مود است که دارای فرول طولانی به قطر ۲٫۵ میلی متر و ساخته شده از جنس سرامیک (زیرکونیا) می باشد. این کابل پچ کورد فیبر نوری با یک آداپتور فیبر نوری به هم وصل می شود و با پیچاندن سیم پیچ به جای خود وصل می شود تا یک سوکت سر نیزه ای بارگذاری شود.
کانکتور FC
کانکتور کابل پچ کورد فیبر نوری FC تنها در نوع سیمپلکس و با مکانیزم پیچ ساخته می شود.که در انواع سینگل مود و مالتی مود موجود می باشد. کانکتور FC همچنین دارای یک فرول به قطر ۲۳٫۵ میلی متر و ساخته شده از سرامیک (زیرکونیا) است. این نوع کانکتور برای پروژه های ارتباطی از راه دور، طراحی و ساخته شده است و عملکرد قطع غیر نوری را ارائه می دهد. همچنین با جفت اتصال برای اتصال پایدار و با دوام طراحی و ساخته شده است. این نوع کانکتور چندین سال است که به عنوان محبوب ترین نوع کانکتور در حالت سینگل مود شناخته می شود. اما اکنون و به تدریج توسط کانکتور های LC و SC جایگزین می شود.
کانکتور SC
کانکتور کابل پچ کورد فیبر نوری SC در دو حالت سیمپلکس و داپلکس موجود می باشد که از مکانیزم ضربه ناگهانی و محکم پشتیبانی می کند. این نوع کانکتور فیبرنوری در انواع سینگل مود و مالتی مود موجود می باشد. کانکتور کابل پچ کورد فیبر نوری SC توسط کمپانی NTT ژاپن توسعه یافته است. این نوع کانکتور فیبر نوری به دلیل عملکرد عالی در حالت های سینگل مود به صورت وسیع و گسترده مورد استفاده قرار می گیرد. کانکتور SC یک اتصال دهنده جداکننده یا قطع کننده نوری می باشد که زیرکونیای از پیش تابش شده ۲٫۵ میلی متری دارد. این نوع از ویژگی و قابلیت اتصال ضربه محکم و ناگهانی (فشار-کشش) که برای تعویض سریع کابل ها در رک یا پچ پنل دیواری مناسب است.
کانکتور LC
کانکتور کابل پچ کورد فیبر نوری LC در دو حالت سیمپلکس و داپلکس موجود می باشد و از ویژگی فشار و چفت بهره می برد که در دو نوع سینگل مود و مالتی مود موجود است. اتصالات خارجی کانکتورLC شبیه سوکت تلفن با استاندارد RJ45 است. از نظر داخلی شبیه ورژن مینیاتوری کانکتور SC است. این نوع کانکتور کابل پچ کورد فیبر نوری از فرول سرامیکی (زیرکونیا) ۱٫۲۵ میلی متری به جای فرول ۲٫۵ میلی متری استفاده می کند و بسیار مناسب و مورد علاقه کاربران برای استفاده در حالت های سینگل مود است.