بلاگ

کانکتور ODC چیست؟

کانکتور odc

بسیاری از کاربران می‌پرسند که کانکتور ODC چیست و چه ویژگی‌هایی دارد؛ این کانکتور که در زبان انگلیسی با نام Outdoor connector شناخته می‌شود، به‌ منظور اتصال فیبر نوری به آنتن‌ها در فضاهای باز مورد استفاده قرار می‌گیرد. این کانکتور به واسطه مقاومت بالا در مقابل شرایط محیطی سخت همچون رطوبت، گرد و غبار یا تغییرات دمایی، در به انواع سیستم‌های FFTA به‌ کار می‌رود.

به‌ طور کلی کانکتور ODC را در دو مدل فیبر سینگل مود و مالتی مود می‌بینیم که خروجی آن‌ها می‌تواند دو یا چهار عدده باشد. این کانکتور برای انتقال داده‌ها در انواع شبکه‌های رادیویی، مثل 4G، 3G،WiMax و حتی دیگر ارتباطات آنتنی مورد استفاده قرار می‌گیرند.

ویژگی‌ها و مشخصات کانکتور ODC چیست؟

در این قسمت به بررسی آن‌ که مشخصات فنی کانکتور ODC چیست می‌پردازیم. این مشخصات در جنبه‌های مختلف بررسی می‌شوند. به‌ طور کلی کانکتورهای  ODC را برای اتصال فیبر نوری در محیط‌های سخت و مناطقی که شرایط جوی نامناسبی وجود دارد مورد استفاده قرار می‌دهند. این کانکتورها برای کاربردهای بیرونی بسیار ایده‌آل هستند و از لحاظ ترکیباتی از فلز و استنلس استیل ساخته می‌شوند که بر روی آن‌ها روکش نیکل قرار دارد. این روکش مقاومت بالا در مقابل خوردگی و زنگ‌زدگی ایجاد می‌کند. علاوه‌ بر این داشتن طراحی خاص که مقاومت کانکتور را در مقابل نفوذ گرد و غبار و رطوبت بالا می‌برد، باعث شده که عملکرد بسیار مناسبی از خود نشان دهد.

اما در بررسی ویژگی‌های این کانکتور از نظر مکانیکی می‌توان گفت که قادر به تحمل ۱۰۰۰ نیوتن بار کششی و ۳۰ نیوتن بار جانبی ایستا است که آن را در مقابل انواع تنش‌های مکانیکی مقاوم می‌سازد. همچنین، این کانکتور نیروی کشش نصب بین ۱ تا ۲ نیوتن متر را تحمل می‌کند و می‌تواند دماهای مختلف از ۴۰_ تا ۸۵+ سانتی‌گراد را بدون کاهش کارایی خود تجربه کند. در کنار این موارد پایداری کانکتور در عملکرد ۱۰۰۰ چرخه اتصال و قطع بیان‌شده که نشان‌ دهنده طول عمر بالای آن است.

اما ویژگی‌های کانکتور ODC در زمینه‌ مقاومت در مقابل عوامل محیطی بسیار بالا است و آن را در مقابل رطوبت و نمک مقاوم می‌سازد. این محصول براساس استانداردهای مختلف تست شده‌است. همچنین، در مقابل انواع ضربه، لرزش و شوک مقاومت خیلی خوبی از خود نشان می‌دهد و تحمل بار ۵۰۰ تا ۱۰۰۰ ضربه را هم دارد. به‌ طور کلی وزن این کانکتور ۱۰ تا ۵۰۰ گرم است که بسته به نوع آن می‌تواند متفاوت باشد.

کانکتور odc چیست؟

ویژگی کانکتور odc

کاربردهای کانکتور ODC چیست؟

مخابرات

کانکتورهای ODC نقش بسیار مهمی در زیرساخت‌های مخابراتی دارند که حضور آن‌ها را در سیستم‌های FTTA  برای اتصال فیبر نوری پایدار و مقاوم، به ‌ویژه در شبکه‌های 5G می‌بینیم. همچنین، از این کانکتورها برای برقراری ارتباط ایمن و بدون وقفه در انواع برج‌های مخابراتی و دیگر تجهیزات ارتباطی فضای باز استفاده می‌شود که برای انتقال داده با حداقل تأخیر و حداکثر سرعت به‌ کار می‌رود.

 صدا و سیما

در صنعت رسانه و پخش زنده از این کانکتورها در واحدهای پخش زنده برای ایجاد شرایطی جهت انتقال تصویر و صدا با پهنای باند بالا استفاده می‌شود، به طوری‌ که حضور آن برای گزارش رویدادهای زنده مثل مسابقات ورزشی یا کنسرت‌ها بسیار حیاتی است. همچنین، در تولیدات میدانی از این کانکتورها برای اتصال دوربین و تجهیزات ارتباطی در محیط‌های دور استفاده می‌کنند که امکان ضبط و ارسال سریع تصاویر بدون افت کیفیت را فراهم می‌کند.

صنعت نظامی و دفاعی

از این کانکتورها به واسطه مقاومت بالا در مقابل شرایط محیطی سخت در صنایع دفاعی استفاده می‌کنند، به طوری‌ که در شبکه‌های میدان جنگ برای ایجاد ارتباط ایمن در واحدهای تاکتیکی به‌ کار می‌رود و می‌تواند داده‌های حساس را در محیط‌های پر خطر با سرعت بالا ارسال کند. همچنین، در انواع سیستم‌های نظارتی پیشرفته هم از این اتصال دهنده‌ها برای افزایش دوام تجهیزات نظارتی در شرایط جوی نامساعد استفاده می‌شود.

 انرژی‌های تجدیدپذیر

در صنعت انرژی‌های تجدیدپذیر از این اتصال دهنده‌ها به‌عنوان یک راهکار قابل‌ اعتماد برای ایجاد ارتباط بین سنسورها و سیستم‌های مانیتورینگ در انواع توربین‌های بادی استفاده می‌شود. همچنین، در نیروگاه‌های خورشیدی هم از کانکتور ODC به‌ منظور ادغام سیستم‌های نظارت و کنترل استفاده‌شده تا داده‌های عملکردی را در محیط‌های باز و دورافتاده به مرکز کنترل ارسال کنند.

 اتوماسیون صنعتی

در بخش اتوماسیون صنعتی از این اتصال دهنده‌ها در محیط‌های تولیدی استفاده می‌شود که برای پیوند سیستم‌های داده و ارتباطی در مناطق سخت و ناهموار به‌ کار می‌رود. همچنین، در انواع صنایع معدنی از کانکتورهای ODC برای ارتباط بین تجهیزات نظارتی و سیستم‌های عملیاتی در شرایط سخت مثل معادن زیرزمینی استفاده می‌کنند.

 حمل ‌و نقل

در انواع سیستم‌های حمل‌ و نقلی از کانکتور ODC استفاده می‌شود که نقشی بسیار حیاتی در ارتباط فیبر نوری دارد؛ به‌ عنوان مثال در سیستم‌های مخابراتی راه‌ آهن از این کانکتور برای ایجاد اتصال ایمن و مقاوم در محیط‌های پر لرزش استفاده می‌کنند که می‌تواند برقراری ارتباط بین قطارهای پرسرعت را فراهم کند. به علاوه در سیستم‌های هوشمند ترافیکی هم از آن‌ها به‌ منظور ارتباط بین سنسورها و کنترل‌کننده‌های ترافیکی استفاده می‌شود که باعث کنترل بهتر ترافیک خواهد شد.

 استفاده از کانکتور ODC چه مزایایی دارد؟

مقاومت در برابر شرایط جوی نامساعد

اما در بررسی آن‌ که مزایای کانکتور ODC چیست، یکی از موارد مقاومت بالا در برابر عوامل محیطی نامساعد نام دارد. این کانکتورها در مقابل شرایط آب‌ و هوایی نامساعد مانند بارش باران، رطوبت بالا، برف، گرد و غبار یا حتی تغییرات دمایی شدید مقاومت خیلی خوبی از خود نشان می‌دهند؛ به‌ همین منظور حضور آن‌ها در فضای باز و محیط‌های سخت صنعتی بلامانع است و عملکرد پایداری دارند.

دوام و ماندگاری بالا

ضمن مقاومت در برابر شرایط جوی نامساعد، این کانکتورها به‌ دلیل طراحی مقاوم و همچنین تولید از متریال باکیفیت و روکش‌های ضد زنگ طول عمر بالایی دارند و در مقابل سایش و ضربه و دیگر آسیب‌های محیطی به‌ راحتی خراب نمی‌شود.

نصب آسان

از دیگر مزایای این کانکتورها می‌توان به فرایند ساده نصب و استفاده اشاره داشت؛ به‌ طوری‌ که با حداقل آموزش و تجهیزات خاص می‌توان آن‌ها را در انواع محیط‌ها مورد استفاده قرار داد. همین مزیت سبب شده تا تکنیسین‌ها با سرعت بالا بتوانند اتصالات را برقرار کنند و در پروژه‌هایی که در وسعت بالا هستند و یا زمان محدودی برای انجام دارند، عملکرد خوبی از خود نشان دهند.

 سازگاری بالا

این کانکتورها طراحی خاصی دارند که آن‌ها را با انواع فیبر نوری و پیکربندی‌های مختلف شبکه سازگار می‌سازد. همین ویژگی سبب افزایش کاربرد آن‌ها در صنایع مختلف نظیر مخابرات، حمل ‌و نقل، صنعت نظامی و انرژی شده‌است.  در کنار این موارد قابلیت پشتیبانی از فیبرهای سینگل مود و مالتی مود و همچنین اتصال به سیستم‌های متنوع، کاربرد این کانکتورها و انعطاف‌پذیری آن‌ها را بسیار بیشتر می‌کند.

 انواع کانکتور ODC

معرفی کانکتور ODC_2

این کانکتور یک رابط فیبر نوری دو هسته‌ای بوده که برای کاربردهای صنعتی و ارتباطات مخابراتی یا سیستم‌های حمل‌ونقل طراحی‌شده است. کانکتور نام برده  از فیبر سینگل مود یا مالتی مود پشتیبانی می‌کند و طراحی جمع‌ و جوری دارد. ابعاد آن هم ۲×۱.۲۵ میلی‌متر است.

سوکت داخلی که در این نوع کانکتور به‌ کار رفته دارای فلانج مربع یا شش ضلعی بوده که استحکام در اتصالات را تضمین می‌کند. همچنین، از دیگر ویژگی‌های آن می‌توان به اتصال محکم با مکانیسم قفل پیچی، مقاومت در مقابل گرد و غبار و خوردگی، قابلیت ضدآب بودن و همچنین سازگاری با استانداردهای RoHS  و IEC 61753-1 Cat اشاره داشت. همین ویژگی‌ها سبب شده تا این نمونه برای محیط‌های صنعتی سخت و فضاهای باز و کاربردهای حساس بسیار مناسب باشد.

 کانکتور ODC_4

نمونه ODC_4 هم جزو نمونه‌های پیشرفته بوده که برای کاربردهای مختلف مورداستفاده قرار می‌گیرد. این کانکتور با داشتن چهار فیلم به‌ صورت سینگل مود و مالتی مود، از طراحی فشرده و جمع‌وجور برخوردار بوده وابعاد آن ۴×۱.۲۵ میلی‌متر بیان شده است. از جمله ویژگی‌های بارز آن می‌توان به مقاومت در مقابل گرد و غبار، شرایط محیطی سخت و خوردگی اشاره داشت. از این کانکتورها برای نصب سریع و مقاوم استفاده می‌کنند و یکی از گزینه‌های بسیار ایده‌آل برای محیط‌های صنعتی و شبکه‌های فیبرنوری با استحکام بالا محسوب می‌شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *