پاورمتر فیبر نوری (OPM) چیست؟
پاورمتر فیبر نوری یکی از ابزارهای بسیار حیاتی برای نصب، راهاندازی، عیبیابیو نگهداری شبکههای فیبر نوری است. در بررسی این سوال که پاورمتر فیبر نوری (OPM) چیست باید گفت که این دستگاه میتواند توان سیگنال نوری عبوری از کابل و فیبر را با دقت بسیار بالایی اندازهگیری کند. اعدادی که توسط این دستگاه نشان داده میشوند معمولاً برحسب دسیبل میلیوات یا میکرو وات هستند.
پاورمتر بهطورکلی با بهرهگیری از سنسورهای کالیبره شده و همچنین داشتن نمایشگر دیجیتال میتواند افت توان نوری را در مسیرهای انتقال شناسایی کند. یک نکته بسیار مهم در استفاده از این دستگاه این است که حتماً باید با استانداردهای بینالمللی سازگار باشد. از جمله این استانداردها میتوان به TIA، IEC و ISO اشاره داشت. طراحی این دستگاه بهگونهای بود که سبک و قابلحمل است و همچنین در مقابل شرایط محیطی مقاومت خیلی خوبی از خود نشان میدهد. اطلاعات خروجی از این دستگاه میتوانند یک مرجع بسیار قابلاعتماد برای تحلیل کیفیت عملکرد آینده لینکها باشند.
پاورمتر فیبر نوری از چه اجزایی تشکیل شده است؟
سنسور کالیبره شده
در ادامه بررسی آن که پاورمتر فیبر نوری (OPM) چیست به بررسی اجزای تشکیلدهنده آن میپردازیم. اولین قسمت سنسور است که این سنسور جزو مهمترین بخشها محسوب میشود و وظیفه تبدیل سیگنال نوری به سیگنال الکتریکی را دارد. با توجه به نوع پاورمتر و همچنین دامنه طول موجی که کار میکند، سنسورها ممکن است از متریال مختلفی نظیر سیلیکون، ژرمانیم و یا آرسنیک گالیوم ایندیم تشکیلشده باشند.
مدار تقویتکننده
عضو بعدی مدار است. پس از تبدیل سیگنال نوری به الکتریکی این مدار وظیفه افزایش سطح سیگنال را برای آنالیز دقیقتر برعهده میگیرد. این تقویت سیگنال هم کمک میکند تا بتوان توانهای نوری بسیار ضعیف را شناسایی کرد.
نمایشگر دیجیتال
از دیگر اجزای این پاورمتر نمایشگر است که اطلاعات نهایی نظیر مقدار توان اندازهگیری، طول موج و یا نوع کانکشن ورودی را نشان میدهد. نمایشگرها معمولاً از نوع LCD هستند اما در مدلهای جدیدتر نمایشگرهایی با ارائه چندین پارامتر به تور همزمان هم وارد بازار شدهاند.
کلیدهای کنترل
بیشتر پاورمترها دارای کلیدهایی هستند که امکان کنترل و تنظیمات را در اختیار کاربر قرار میدهند. بهعنوان مثال دکمه POWER برای روشن خاموش کردن دستگاه است. دکمه LIGHT برای تنظیم روشنایی پسزمینه نمایشگر استفاده میشود. دکمه ZERO برای صفر کردن مقادیر اندازهگیری شده از قبل بوده و همچنین دکمه dB برای تغییر واحد اندازهگیری به دسیبل نسبت به مقدار مرجع کاربرد دارد.
کانکتور ورودی
در ادامه بررسی آنکه اجزای تشکیلدهنده پاورمتر فیبر نوری (OPM) چیست ، به کانکتور ورودی میپردازیم. این کانکتور بخشی است که کابل فیبر نوری موردنظر برای تست به آن وصل خواهد شد. با توجه به نوع دستگاه این اتصالات به صورت قابل تعویض و از انواع مدلهای SC، LC، FC یا ST میتوانند باشند.
منبع تغذیه یا باتری
پاورمترها معمولاً با باتریهای قابل شارژ یا باتریهای قلمی تغذیه میشوند، اما برخی از آنها هم دارای پورت USB برای شارژ هستند.
کاربردهای پاورمتر فیبر نوری
نصب و راهاندازی شبکههای فیبر نوری
در پاسخ به این سوال که مهمترین کاربرد پاورمتر فیبر نوری (OPM) چیست باید گفت که این دستگاه برای مراحل اولیه نصب شبکه فیبر نوری بسیار حیاتی است. پاورمتر به تکنسینها کمک میکند تا توان نوری ارسالی از منبع را در نقاط مختلف اندازهگیری کرده و از درستی انتقال سیگنال و یا میزان افت توان آن اطمینان حاصل کنند. این تست جزو پایهایترین و مهمترین تستها برای تحویل پروژه به شمار میرود و نقش بسیار مفیدی بر کاهش مشکلات آینده خواهد داشت.
عیبیابی و نگهداری شبکه فیبر نوری
کاربرد دیگر این دستگاه پیدا کردن دلیل اختلالاتی نظیر کاهش سرعت، تأخیر در انتقال داده یا قطع ارتباط است. به طوری که با اندازهگیری توان در نقاط مختلف میتوان محل احتمالی خرابی را بررسی کرده تا تکنسین با سرعت برای تعمیر آن اقدام کند.
بررسی کیفیت تجهیزات
بهمرور زمان ممکن است اختلالاتی در کابلها، کانکتورها یا تارهای فیبر نوری پیش آید یا دچار ضعف شوند. پس به کمک پاورمتر میتوان میزان توان را سنجید و کیفیت مطلوب را مورد ارزیابی قرار داد. هرگونه افت بیش از اندازه نشاندهنده نقص در مسیر یا تجهیزات خواهد بود.
اندازهگیری میرایی
میرایی نوری یا همان افت سیگنال یکی از مهمترین پارامترها برای تشخیص سلامت فیبر نوری محسوب میشود. دراینراستا پاورمتر فیبر نوری با مقایسه توان ورودی و خروجی میتواند مقدار دقیق افت را تعیین کند. این عدد معیار بسیار مهمی برای بررسی کیفیت نصب و همچنین اجرای کابل کشی فیبر نوری است که باید در محدوده مجاز استانداردها قرار بگیرد.
تست پایداری
در ادامه بررسی آن که کاربردهای پاورمتر فیبر نوری (OPM) چیست ، به کاربرد آن به جهت تست پایداری فیبرنوری میپردازیم. به کمک این دستگاه میتوان هرگونه نوسان را پیدا کرد.
اندازهگیری قدرت تجهیزات اکتیو
فرستندههای نوری یا دیگر تجهیزات اکتیو باید در یک محدوده خاصی از توان نوری کار کنند. با بهکارگیری پاورمتر در قسمت خروجی تجهیزات میتوان این اطمینان را به دست آورد که دستگاه در بازه استاندارد توان خروجی کار میکند.
اندازهگیری طول کابل نوری
از دیگر کاربردهای این دستگاه میتوان به اندازهگیری دقیق طول کابل اشاره داشت. در این حالت به کمک تست قرقره و با استفاده از پاورمتر منبع نور میتوان مشخص کرد که طول واقعی کابل مطابق با برچسبی که بر روی آن نصبشده است یا خیر.
انواع پاورمتر فیبر نوری
پاورمتر با دقت 0.001dB
پاورمتر فیبر نوری دارای دو مدل است که یکی از انواع آنها پاورمتر بادقت بسیار بالا بوده که از آن در کاربردهای حساس مثل شبکه مخابراتی پیشرفته، دیتا سنتر یا سیستمهای انتقال نوری بین شهری استفاده میکنند. این پاورمتر دقت 0.001 دارد و حتی کوچکترین افت توان در حد میکرووات را میتواند تشخیص دهد. این مدل به تکنسینها کمک میکند تا افت سیگنال را با جزئیات بسیار بالایی اندازهگیری و کنترل کنند. قیمت آن هم در مقایسه با نمونههای دیگر کمی بیشتر است.
پاورمتر فیبر نوری با دقت 0.1dB
در پاسخ به این سوال که انواع پاورمتر فیبر نوری (OPM) چیست به نوع دیگر آن میرسیم که دارای دقت 0.1 بوده و برای کاربردهای عمومیتر مثل شبکههای محلی یا شبکههای نوری ساختمانها بهکار میرود. این دستگاه دقت مدل قبلی را ندارد اما برای بررسی سلامت عمومی شبکه یا تستهای دورهای پاسخگو است.
نقش پاورمتر فیبر نوری در تست فیبر نوری چیست؟
در این قسمت نگاهی به آن که در تست فیبر نوری نقش پاورمتر فیبر نوری (OPM) چیست خواهیم انداخت. این پاورمتر همراه با یک منبع نوری میتواند شرایطی را فراهم کنند تا بهطور دقیق بتوان از کیفیت و سلامت لینکهای فیبر نوری اطمینان حاصل کرد. روش کار آنهم به این صورت است که منبع نوری با طول موج مشخص را ابتدای مسیر فیبرنوری ارسال میکند. در انتهای مسیر هم پاورمتر قرار میگیرد که توان نوری دریافت شده را اندازهگیری میکند. این تفاوت بین توان ورودی و خروجی میزان افت سیگنال را نشان میدهد که معیاری بسیار مهم برای تعیین کیفیت و عملکرد است.
البته در این تست تنظیم دقیق پاورمتر بسیار حائز اهمیت است، چراکه طول موج منبع ورودی و مقدار تنظیم شده در پاورمتر باید یکسان باشد تا اندازهگیری و نتایج آن معتبر و قابل اتکا شوند.
مراحل استفاده از پاورمتر فیبر نوری به چه صورت است؟
انتخاب طول موج مناسب
پیشاز هرگونه اقدام در تست پاورمتر فیبر نوری باید اطمینان حاصل کرد که طول موج آن بر روی همان طول موج منبع نوری ورودی است. بهعنوان مثال اگر طول موج ورودی 1310 نانومتر است، پاورمتر هم باید روی همان عدد 1310 نانومتر تنظیم شود.
اتصال کابل فیبر نوری
دومین مرحله از مراحلی که در بررسی نحوه اتصال پاورمتر فیبر نوری (OPM) چیست باید به آن اشاره داشت، اتصال کابل نام دارد. در این مرحله کابل فیبر نوری به ورودی پاورمتر متصل میشود که باید با کانکتور مناسب استفاده شود. در این قسمت تمیزی کانکتور اهمیت ویژهای دارد، پس پیشاز اتصال حتماً آن را تمیز کرد و از افت سیگنال ناشی از آلودگی جلوگیری کنید.
کالیبره کردن دستگاه
مرحله بعدی کالیبره کردن است. برخی از پاورمترها قبل از شروع تست باید کالیبره شوند تا دقت اندازهگیری افزایش پیدا کند. این کالیبره شدن هم معمولاً بهطور خودکار یا به کمک کلیدهای خاص بر روی دستگاه انجام میشود.
اندازهگیری توان نور
حال نوبت به اندازهگیری میرسد. نتیجه حاصل بهطور عددی با واحد دسیبل میلیوات بر روی نمایشگر نشان داده میشود که میزان انرژی نوری دریافتی از سمت فرستنده است.
تحلیل دادهها
پس از آن که مراحل را سپری کردید و دانستید که نحوه استفاده از پاورمتر فیبر نوری (OPM) چیست، میتوانید دادهها را مقایسه کرده و هرگونه افت سیگنال را پیدا کنید. عواملی نظیر آلودگی در کانکتور، خرابی کابل فیبر نوری، شکستگی و خم شدگی یا اتصال نادرست میتواند دلیلی بر افت توان فیبر نوری باشند.